De historie van het Landgoed

  Landgoed De Hoevens kent een bijzondere geschiedenis welke ver terug gaat in de tijd. Zo zijn er de afgelopen jaren archeologische sporen gevonden die duiden op doortrekkende volkeren, al in de Brons- en IJzertijd (ca. 1700-100 v. Chr.). De geschreven geschiedenis van De Hoevens begint echter in 1204, wanneer de Nieuwelandse Hoeve door de Heer van Breda aan de Abdij van Tongerlo wordt geschonken.


  We maken een sprong in de tijd en belanden aan in 1919. In dat jaar kopen de gebroeders Blomjous, textielfabrikanten uit Tilburg, de gronden en gebouwen op een veiling van een Bredaas weeshuis. Vanaf toen is er pas echt sprake van een landgoed en krijgt het de naam ‘De Hoevens’; een verwijzing naar de vele hoeven die hier staan.

  In 1971 wordt Walthera Vogels-Blomjous, dochter van Henri, de nieuwe eigenaresse. Vanaf 1972 zet zij haar schouders onder ‘Landbouwbedrijf J.A. Blomjous’, zoals het in die tijd wordt genoemd en groeit het melkveebedrijf uit tot 200 koeien met geautomatiseerde 16-stands carrousel. Daarmee is het één van de grootste melkveehouderijen uit die tijd.

  In 1990 neemt Henri Blomjous’ kleindochter Caroline van der Lande-Vogels het beheer van haar moeder over. Caroline en haar man Floris kiezen ervoor om een andere weg in te slaan en het landgoed op duurzame wijze te beheren en te ontwikkelen met liefde en aandacht voor de natuur. Het resultaat van hun inspanningen is vandaag de dag te ervaren en te beleven tijdens een bezoek aan De Hoevens.

  Ben je nieuwsgierig geworden naar het hele verhaal?
  Download dan hier de folder Geschiedenis De Hoevens